logo

Hírek

2021-11-24

Lélekben a járványon túl: A magyar társadalom a koronavírus-járvány negyedik hullámában

A Policy Solutions kutatása arról, hogy a magyar társadalom miként látja a járványt, a válság gazdasági hatásait és az Orbán-kormány válságkezelését a koronavírus-járvány negyedik hullámában.
Lélekben a járványon túl: A magyar társadalom a koronavírus-járvány negyedik hullámában

A Policy Solutions missziójának tekinti, hogy rendszeresen átfogó és tényszerű képet adjon a magyar társadalomban zajló fő folyamatokról. Ennek jegyében indítottuk el 2021 elején a koronavírus-járvány társadalmi hatásairól szóló kutatási sorozatunkat, melynek első eredményeit a járvány harmadik hullámában, 2021 tavaszán hoztuk nyilvánosságra. A „Koronavírus és válságkezelés. A magyarok tapasztalatai egy év után” című kiadványunk megjelenése óta eltelt fél évben a magyarok részesei voltak egy gyorsan induló, később lelassuló oltási kampánynak, a járványügyi intézkedések alóli nyitásnak, majd a nyár végén kezdődő és az ősz folyamán erősödő negyedik hullám mindenki számára világossá tehette, hogy a járványnak még nincs vége.

A Policy Solutions új kutatásának – mely a tavaszi kiadványunkhoz hasonlóan a Friedrich-Ebert-Stiftung támogatásával készült – célja annak vizsgálata volt, hogy a magyarok miként látják a járványt és a nyomában járó válságot a negyedik hullámban, különösen az elmúlt fél évet jellemző nyitási tapasztalatok fényében. Tanulmányunkban számos kérdésben alkalmaztunk időbeli összehasonlító megközelítést, annak érdekében, hogy a járvány különböző hullámai közötti társadalmi változásokat feltárjuk. Így arról is képet kaphatunk, hogy miként alakult a járványügyi intézkedések támogatottsága, a magyarok gazdasági helyzetértékelése, az Orbán-kormány válságkezelésének megítélése vagy az összeesküvés-elméletek elterjedtsége az elmúlt fél évben. Számos új szempontot is vizsgáltunk ugyanakkor: ilyen a társas kapcsolatok alakulása a nyitás után, a világjárvány maradandó lelki nyomainak felmérése, a harmadik oltáshoz és az oltási kötelezettséghez való hozzáállás, vagy az oltásszkeptikusok motivációinak elemzése.

Azt, hogy a választók miként vonják meg ennek az időszaknak a mérlegét, mindenkinek érdemes ismerni, aki érteni szeretné, hogy mi történik Magyarországon 2021-ben. Bízunk abban, hogy ezzel a kötetünkkel is hozzájárulunk a magyar társadalom koronavírus-válság alatti tapasztalatainak és véleményének mélyebb megértéséhez, és ezáltal ahhoz, hogy a válság utáni Magyarország olyan közpolitikákra épüljön, amelyek a társadalom legfontosabb problémáit orvosolják. 

A teljes kutatás letölthető innen. 

Szerzők: Bíró-Nagy András - Szászi Áron

A kutatást a Friedrich-Ebert-Stiftung támogatta.Vissza

Magunkról

A Policy Solutions egy budapesti székhelyű politikai elemző és tanácsadó intézet, amely elkötelezett a demokrácia, a szolidaritás, az esélyteremtés, a fenntarthatóság és az európai integráció iránt. Munkánk fókuszában a magyar és az európai uniós politikai folyamatok értelmezése áll. Kiemelt kutatási területeink közé tartozik a demokrácia minőségének vizsgálata, az euroszkepticizmus, a populizmus és a szélsőjobboldal mozgatórugóinak elemzése, valamint a választáskutatás. 

Tovább

Facebook

Kövess minket Facebook-on!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel a Policy Solutions hírlevelére!