logo

Hírek

2021-11-19

Magyarország zöld problématérképe

Kutatásunk Magyarország legfontosabb zöld ügyeiről és a magyarok környezetvédelmi ügyekről alkotott véleményeiről.
Magyarország zöld problématérképe

A magyar társadalom elsöprő többsége egyetért abban, hogy a 2022-ben felálló kormánynak kiemelten kell foglalkoznia a klíma- és ökológiai válsággal, és támogatja az ehhez szükséges fontos környezetvédelmi intézkedések bevezetését. Ez derül ki a Greenpeace megrendelésére, a Policy Solutions és a Závecz Research által készített reprezentatív közvélemény-kutatásból. 

A magyar lakosság túlnyomó többsége olyan kormányt és olyan miniszterelnök-jelöltet akar, aki elkötelezett a zöld ügyek mellett. A magyarok többsége támogatja az olyan környezetvédelmi intézkedések bevezetését, amelyektől tisztább lenne a levegő, mindenki számára elérhető lenne a természettel összhangban termesztett, egészséges élelmiszer, csökkenne a műanyagszennyezés és a károsanyag-kibocsátás. A magyaroknak fontos továbbá, hogy védelmet kapjanak az ország tavai és nemzeti parkjai a természetkárosító állami és piaci beruházásoktól, a fosszilis energia kitermeléstől, valamint a biodiverzitást pusztító minden tevékenységtől, például védett erdeink gazdasági célú fakitermelésétől. Nagy a lakossági igény arra is, hogy a bankok csökkentsék a tevékenységük éghajlatra és élővilágra gyakorolt hatását. 

A kutatás a magyarok zöldproblématérképét is felvázolta, amikor – nyitott kérdés formájában – arról faggatta a megkérdezetteket, szerintük hol lenne a legsürgetőbb a (szak)politikai beavatkozás. Minden harmadik válaszoló a légszennyezettséggel és annak egészségügyi következményeivel kapcsolatos problémát emelt ki a megoldásra váró ügyek közül. Jelentős számú szavazatot (15 százalék) kapott a műanyagszennyezés is. Minden tizedik válaszadó a városi zöldterületek csökkenésével, valamint a természetes vizek állapotával és a körülöttük folyó projektekkel (Fertő tó, tatai Öreg-tó, Balaton, Velencei-tó) kapcsolatban fogalmazott meg aggodalmakat.

Kutatásunkról ajánljuk a 24.hu és a HVG összefoglalóit.

A teljes kutatás részletes adatai és ábrái hozzáférhetők a Greenpeace oldalán. Vissza

Magunkról

A Policy Solutions egy budapesti székhelyű politikai elemző és tanácsadó intézet, amely elkötelezett a demokrácia, a szolidaritás, az esélyteremtés, a fenntarthatóság és az európai integráció iránt. Munkánk fókuszában a magyar és az európai uniós politikai folyamatok értelmezése áll. Kiemelt kutatási területeink közé tartozik a demokrácia minőségének vizsgálata, az euroszkepticizmus, a populizmus és a szélsőjobboldal mozgatórugóinak elemzése, valamint a választáskutatás. 

Tovább

Facebook

Kövess minket Facebook-on!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel a Policy Solutions hírlevelére!