logo

Hírek

2022-03-16

Milyen hatásai vannak az uniós támogatásoknak a magyar vállalatok teljesítményére?

Bucsky Péter tanulmánya az uniós források magyarországi felhasználásának hatékonyságáról.
Milyen hatásai vannak az uniós támogatásoknak a magyar vállalatok teljesítményére?

Bucsky Péter közgazdász, gazdasági újságíró angol nyelvű tanulmányában ("Hungarian businesses receive twice as much EU funding as they pay in corporate tax") az uniós támogatásokat nyert cégeket és a támogatásnak a teljesítményükre gyakorolt hatását elemezte. Néhány kiemelt megállapítás a hiánypótló kutatásból: 

  • A vállalatok egy évtized alatt kétszer annyi uniós támogatást kaptak, mint amennyi társasági adót fizettek. Az EU-támogatásban részesült magáncégeknél a támogatások a nyereség 13 százalékának feleltek meg.
  • Lassabban növekednek azok a magyar cégek, amelyek uniós támogatásokat kapnak. Az uniós támogatásban részesült cégek árbevétele ötödével lassabban nőtt, mint az összes többi cégé. A nagyvállalatok uniós pénzekből való támogatása tűnik a legkevésbé hatékonynak.
  • Sok cég a járadékvadászatra, vagyis a támogatások lehívására építi az üzleti modelljét, sokkal kevésbé egy valós, üzletileg megalapozott tevékenységre. A tíznél több projektet elnyerő járadékvadászok a teljes vállalati uniós támogatási összeg 34 százalékát zsebelték be.
  • A kutatás 1085 olyan támogatást talált, amelyet olyan cég kapott, amelynek 2010 és 2020 között sosem volt alkalmazottja. Ezen belül 320 olyan cég is volt, amely úgy kapott összesen 26,6 milliárd forint támogatást, hogy nem csak alkalmazottja, de még árbevétele sem volt soha.
  • A támogatások összege és aránya olyan nagyságrendet képvisel, ami a piaci folyamatok hatékonyságát erőteljesen aláássa. Ha minden hatodik-hetedik forintot a kkv-szektorban uniós forrásból fektetnek be, akkor egyre nehezebb piaci alapú versenyről beszélni.

A teljes angol nyelvű tanulmányt itt lehet letölteni. 

Az angol nyelvű tanulmány alapjául szolgáló magyar nyelvű cikksorozat a G7-en jelent meg, melyért Bucsky Péter 2022 januárjában elnyerte a Minőségi Újságírás Díjat.



Vissza

Magunkról

A Policy Solutions egy budapesti székhelyű politikai elemző és tanácsadó intézet, amely elkötelezett a demokrácia, a szolidaritás, az esélyteremtés, a fenntarthatóság és az európai integráció iránt. Munkánk fókuszában a magyar és az európai uniós politikai folyamatok értelmezése áll. Kiemelt kutatási területeink közé tartozik a demokrácia minőségének vizsgálata, az euroszkepticizmus, a populizmus és a szélsőjobboldal mozgatórugóinak elemzése, valamint a választáskutatás. 

Tovább

Facebook

Kövess minket Facebook-on!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel a Policy Solutions hírlevelére!