logo

Hírek

2022-05-26

Mennyi Európát szeretnénk?

Megjelent a Policy Solutions "Mennyi Európát szeretnénk? EU-pártiság és euroszkepticizmus Magyarországon" című tanulmánya. Célunk, hogy a „menni vagy maradni” kérdésen túlmutató, árnyaltabb képet adjunk arról, hogy miként látják a magyarok az ország helyét és jövőjét az Európai Unióban.
Mennyi Európát szeretnénk?

Magyarország európai integrációja mellett elkötelezett agytrösztként a Policy Solutions mindig is kiemelt feladatának tekintette hazánk és az Európai Unió politikai és közpolitikai kapcsolatának kutatását. Az uniós tagság stabilan magas magyarországi támogatottsága közismert, de célunk az is, hogy a „menni vagy maradni” kérdésen túlmutató, árnyaltabb képet adjunk arról, hogy miként látják a magyarok az ország helyét és jövőjét az Európai Unióban. E kötet erre vállalkozik: a korábbi hazai kutatásokhoz képest mélyebben és több szempont beemelésével tárja fel a magyar uniós attitűdöket.

Tanulmányunkban bemutatjuk, hogy mit jelent az EU a magyarok számára, mit tartanak az uniós tagság legfontosabb előnyeinek és hátrányainak, és hogyan értékelik az EU hatását Magyarország fejlődésére. Kiemelten foglalkozunk annak a kérdésnek a megválaszolásával, hogy valójában mennyi Európát szeretnének a magyarok: mennyire erős az integráció mélyítésének és a nemzeti szuverenitás politikájának a hazai támogatottsága? Ennek jegyében megvizsgáljuk, hogy mely közpolitikai területeken szeretnének a magyarok az EU-nak hatásköröket adni, és mely kérdésekben tartanák azt szerencsésnek, ha kizárólag nemzeti hatáskörben lennének. Az uniós tagság és a nemzeti/uniós hatáskörök támogatása alapján új tipológiát is kidolgozunk az EU szerepével kapcsolatos hazai attitűdök besorolására. További fontos lépésként egy három komponensből (érzelmi, kognitív, viselkedési) álló átfogó „euroszkepticizmus indexet” alkottunk, amely lehetővé teszi a magyarok EU-hoz fűzödő komplex kapcsolatának mérését. Részletesen bemutatjuk, hogy milyen társadalmi csoportokra a leginkább jellemző az euroszkepticizmus, és milyen tényezők teszik az egyént hajlamossá az EU-val kapcsolatos negatív attitűdökre. A tanulmány elkészítéséhez köszönjük a Friedrich-Ebert-Stiftung támogatását.

Bízunk abban, hogy kötetünkkel hozzájárulunk a Magyarország uniós tagságával kapcsolatos választói vélemények tényalapú megismeréséhez, és ezáltal annak megértéséhez, hogy melyek a hazai EU-párti és euroszkeptikus álláspontok főbb mozgatórúgói.

A teljes tanulmány letölthető innen. 

Szerzők: Bíró-Nagy András - Szászi Áron - Varga Attila



Vissza

Magunkról

A Policy Solutions egy budapesti székhelyű politikai elemző és tanácsadó intézet, amely elkötelezett a demokrácia, a szolidaritás, az esélyteremtés, a fenntarthatóság és az európai integráció iránt. Munkánk fókuszában a magyar és az európai uniós politikai folyamatok értelmezése áll. Kiemelt kutatási területeink közé tartozik a demokrácia minőségének vizsgálata, az euroszkepticizmus, a populizmus és a szélsőjobboldal mozgatórugóinak elemzése, valamint a választáskutatás. 

Tovább

Facebook

Kövess minket Facebook-on!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel a Policy Solutions hírlevelére!