logo

Hírek

2022-06-30

Széttartó világok - Polarizáció a magyar társadalomban a 2022-es választások után

Megjelent a Policy Solutions új tanulmánya a magyar társadalom megosztottságáról. Kutatásunkban felmértük és számszerűsítettük a magyar társadalmat jellemző politikai polarizáció különféle dimenzióit a választások után.
Széttartó világok - Polarizáció a magyar társadalomban a 2022-es választások után

Jelen kutatásunkban arra tettünk kísérletet, hogy felmérjük a magyar társadalmat jellemző politikai megosztottság különféle dimenzióit a 2022-es országgyűlési választások után. Tanulmányunkban bemutatjuk, hogy mennyire különböző a magyarok politikai önképe, mennyire fednek át a világnézeti és a pártpolitikai törésvonalak. Különösen nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy különböző mérőszámokkal bemutassuk a politikai táborok közötti kölcsönös ellenérzések szintjét. Kutatásunk foglalkozik azzal a kérdéssel is, hogy miként jelenik meg a polarizáció jelensége az emberek hétköznapjaiban. Felmértük, hogy a magyar társadalom mennyire kitett a politikai konfliktusoknak, milyen gyakran teszi tönkre a politika az emberi kapcsolatokat, valamint azt is, hogy mennyire játszik szerepet a politika a párválasztásban. Megvizsgáltuk továbbá, hogy mennyire válik szét a magyarok valóságérzékelése politikai hovatartozás szerint olyan kérdésekben, mint a gazdaság, a demokrácia és a média helyzetének értékelése, vagy az orosz-ukrán háború megítélése. A tanulmány elkészítéséhez köszönjük a Friedrich-Ebert-Stiftung támogatását.

A teljes tanulmány letölthető innen

Szerzők: Bíró-Nagy András - Szászi Áron - Varga Attila



Vissza

Magunkról

A Policy Solutions egy budapesti székhelyű politikai elemző és tanácsadó intézet, amely elkötelezett a demokrácia, a szolidaritás, az esélyteremtés, a fenntarthatóság és az európai integráció iránt. Munkánk fókuszában a magyar és az európai uniós politikai folyamatok értelmezése áll. Kiemelt kutatási területeink közé tartozik a demokrácia minőségének vizsgálata, az euroszkepticizmus, a populizmus és a szélsőjobboldal mozgatórugóinak elemzése, valamint a választáskutatás. 

Tovább

Facebook

Kövess minket Facebook-on!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel a Policy Solutions hírlevelére!