logo

Hírek

2022-09-30

Energiapolitika: a magyarok zöld energiát szeretnének a gáz- és olajfüggőség helyett

Az energiaválságban a magyarok többsége szerint elsősorban a megújulók és energiahatékonysági beruházások támogatásával kell biztosítania Magyarországnak az energiaszükségletét. Ez derül ki kutatásunkból, melyet a Greenpeace Magyarország megbízásából végeztünk.
Energiapolitika: a magyarok zöld energiát szeretnének a gáz- és olajfüggőség helyett

A magyarok elsöprő többsége úgy gondolja, hogy a megújulóknak, illetve az energiatakarékossági és energiahatékonysági beruházásoknak kulcsszerepet kell játszaniuk hazánk energiafüggetlensége biztosításában, az államnak pedig ezeket kell támogatnia aktívan, a fosszilis és nukleáris energiák helyett. 

A magyarok közel fele (47%) egyetért abban, hogy Magyarországnak a megújulós fejlesztéseket kell támogatnia, a nukleáris energia (24%) vagy a fosszilis energiaforrások (14%) helyett. A takarékossági és hatékonysági intézkedéseket választó 12%-kal együtt a válaszolók többsége (59%) a zöld megoldások támogatására szavaz. 

Ami a megújulók kormányzati támogatását illeti, a magyarok 70%-a úgy gondolja, a kormánynak nagyobb súlyt kellene erre fektetnie, hogy itthon tudjuk megtermelni a számunkra szükséges energiát, ezzel növelve az ország energiafüggetlenségét. A kutatás a megújulók támogatottsága mellett az energiatakarékosságra is rákérdezett, hiszen ez a két leghatékonyabb eszköz az energiafüggetlenség eléréséhez. 

A teljes kutatás itt olvasható.



Vissza

Magunkról

A Policy Solutions egy budapesti székhelyű politikai elemző és tanácsadó intézet, amely elkötelezett a demokrácia, a szolidaritás, az esélyteremtés, a fenntarthatóság és az európai integráció iránt. Munkánk fókuszában a magyar és az európai uniós politikai folyamatok értelmezése áll. Kiemelt kutatási területeink közé tartozik a demokrácia minőségének vizsgálata, az euroszkepticizmus, a populizmus és a szélsőjobboldal mozgatórugóinak elemzése, valamint a választáskutatás. 

Tovább

Facebook

Kövess minket Facebook-on!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel a Policy Solutions hírlevelére!