logo

Hírek

2022-11-17

Poszt-COVID Magyarország

Megjelent a Policy Solutions kutatása a koronavírus-járvány hosszú távú társadalmi hatásairól Magyarországon. Mi a járvány két és fél évének a mérlege a magyar társadalom szemében?
Poszt-COVID Magyarország

2022 őszén úgy érezhetjük, hogy a világjárvány már régen véget ért. A magyar társadalom nagy része felvette a COVID-19 elleni védőoltást, feloldották a szigorú karantén szabályokat és a sajtóban is csak elvétve találunk híreket a járvány aktuális helyzetéről. Az egészségügyi válsághelyzet a magyarok percepcióinak szintjén véget ért. A vírus persze nem tűnt el, de a mindennapok részévé vált. Sok mindenben visszatértünk a régi kerékvágásba, viszont az élet más területein egy új normalitás alakult ki. Ennek példája, hogy a munka világában utat tört magának a home office és felértékelődött az otthon töltött idő szerepe. A jelenségnek árnyoldala, hogy elterjedté vált a karantén következtében a szociális szorongás és sokan továbbra sem tudtak visszaszokni az emberek közé.

Tanulmányunk nagyban támaszkodik a Policy Solutions korábbi COVID-kutatásaira, a 2021 tavaszán publikált „Koronavírus és válságkezelés”, valamint a 2021 őszén megjelent „Lélekben a járványon túl” című kiadványokra. A járvány harmadik és negyedik hulláma alatt feltett kérdéseink megismétlésével lehetőségünk adódott annak a vizsgálatára, hogy a magyarok félelmei, az egészségügyi attitűdök, a kormány válságkezelése, valamint az életvitel, a munkavégzés és a lelki egészség tekintetében melyek a pandémia hosszú távon is megmutatkozó hatásai.

Jelen kiadványunk túlmutat a világjárvánnyal kapcsolatos társadalmi és politikai attitűdökre vonatkozó kérdéseken. Nagy hangsúlyt fektettünk olyan közegészségügyi szempontból is fontos jelenségek feltérképezésére, mint az oltásellenesség, illetve a poszt-COVID és long-COVID szindrómára utaló tünetek elterjedtsége. Felmértük, hogy a vakcinát elutasítók miért nem vették fel a COVID-oltást, valamint a korábban hezitálók miért döntöttek mégis az oltás mellett. Az oltásellenességet nem csak a COVID-vakcinák kérdésében vizsgáltuk, hanem arra is kíváncsiak voltunk, hogy milyen egyéb betegségek ellen hajlandóak a válaszadók beoltatni magukat vagy a gyereküket. Meggyőződésünk, hogy az adatfelvételünkkel és elemzésünkkel közérdekű feladatot látunk el. Kutatásunkat a széles körű nyilvánosság számára ajánljuk, de eredményeink értő olvasását kiemelten javasoljuk egészségügyi szakemberek, közegészségügyi döntéshozók számára. A tanulmány elkészítéséhez köszönjük a Friedrich-Ebert-Stiftung támogatását.

A "Poszt-COVID Magyarország" tanulmány letölthető innen.

Szerzők: Bíró-Nagy András - Szászi Áron - Antal BálintVissza

Magunkról

A Policy Solutions egy budapesti székhelyű politikai elemző és tanácsadó intézet, amely elkötelezett a demokrácia, a szolidaritás, az esélyteremtés, a fenntarthatóság és az európai integráció iránt. Munkánk fókuszában a magyar és az európai uniós politikai folyamatok értelmezése áll. Kiemelt kutatási területeink közé tartozik a demokrácia minőségének vizsgálata, az euroszkepticizmus, a populizmus és a szélsőjobboldal mozgatórugóinak elemzése, valamint a választáskutatás. 

Tovább

Facebook

Kövess minket Facebook-on!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel a Policy Solutions hírlevelére!