logo

Hírek

2023-11-23

Mit kíván a magyar nemzet? Problémák és remények Magyarországon 2023-ban

A Policy Solutions tanulmánya bemutatja, hogy milyen félelmek és vágyak jellemzik a magyar társadalmat 2023-ban.
Mit kíván a magyar nemzet? Problémák és remények Magyarországon 2023-ban

A Policy Solutions kiemelt célja, hogy kutatásaival hozzájáruljon a magyar társadalom állapotának mélyebb megismeréséhez, és ezáltal ahhoz, hogy az elmúlt években több jelentős válságon átesett Magyarország olyan közpolitikákra épüljön, amelyek a társadalom legfontosabb aggodalmait orvosolják. E misszió jegyében rendszeresen vizsgáljuk, hogy milyen problémák és remények határozzák meg a magyarok gondolkodását, ha a személyes jövőjükről, Magyarország hosszú távú kilátásairól és a világ előtt álló legfontosabb kihívásokról van szó. E kutatás ezt a hagyományt folytatja, egy olyan időszakban, amelyet egyszerre jellemeznek súlyos külső és belső bizonytalanságok.

Tanulmányunkban bemutatjuk, hogy milyen félelmek és vágyak jellemzik a magyar társadalmat 2023-ban. Kutatási eredményeinkre alapozva nemcsak arról kaphatunk képet, hogy személyes életükben mitől aggódnak a magyarok, hogyan látják anyagi helyzetük alakulását, hanem arról is, hogy az ország problémái közül mi foglalkoztatja őket, és mit tartanak a legfontosabb globális veszélyeknek. Magyarország aktuális problématérképének felvázolása mellett arra is törekedtünk, hogy megismerjük a magyarok elképzeléseit arról, hogy mire volna szükség ahhoz, hogy Magyarország 20 év múlva egy virágzó ország lehessen. Részletesen bemutatjuk a politikusokkal és az önkormányzatokkal kapcsolatos elvárásokat, és választ adunk arra, hogy mit várnak el a kormánypárti szavazók a kormánytól, és az ellenzéki választók az ellenzéki pártoktól. Kitérünk arra is, hogy mit gondolnak a magyarok a felelősség kérdéséről: ki felel a gazdaság helyzetéért, vagy éppenséggel azért, hogy személyes vágyaink megvalósulhassanak? Korábbi kutatásainknak köszönhetően számos kérdésben az időbeli változásokat is bemutatjuk.

"Mit kíván a magyar nemzet? Problémák és remények Magyarországon 2023-ban" innen letölthető. 

Főbb eredmények: 

- Magyarország problématérképe 2023 őszén: továbbra is élen a megélhetési kérdések és az egészségügy, a lista végén az oktatás, az orosz befolyás és az LMBTQ ügyek.

- A 2023-as megélhetési válság még többeket ért el, mint a koronavírus-járvány alatti gazdasági nehézségek.

- Gazdasági kilátások: a többség stagnálásra vagy romlásra számít, alig van, aki javulást vár az anyagi helyzetében.

- Tízből hatan úgy érzik, hogy személyes helyzetük súlyosan függ az ország helyzetének alakulásától.

- A Fidesz szavazói szerint ugyanakkora hatása van az EU-nak és a háborúnak a magyar gazdaságra, mint a kormánynak, az ellenzékiek szerint egyértelműen a kormányé a felelősség.

- A magyar álom: egészséges élet, anyagi biztonságban, a család jövőjét biztosítva. 

- Kik optimistábbak a vágyaik megvalósításában? A magasan iskolázottak, a 30 év alattiak, a nem tekintélyelvűek, és azok, akiknek erős a szubjektív jólléte. 

- A magyarok leginkább a családtagjaikra, a barátaikra és saját magukra számítanak az álmaik megvalósításában. 

- Elvárások a politikusokkal szemben: az inflációra, a megélhetésre, az emberek hétköznapi problémáira figyeljenek. 

- Ezzel foglalkozzon az ellenzék az ellenzéki szavazók szerint: infláció, korrupció, és bármi, ami leváltja Orbán Viktort. 

- Elvárások az önkormányzatokkal szemben: szociális támogatások, háziorvosi rendszer javítása, bérlakásépítés, zöldfelületek növelése. 

- Mi kell ahhoz, hogy Magyarország 20 év múlva egy virágzó ország legyen? Jobb egészségügy, magasabb fizetések, fejlett gazdaság és kevesebb korrupció. 

- Globális veszélyek a magyarok szerint: újra élen a járványoktól és a gazdasági világválságoktól való félelem, csökkent a jövőbeli háborúk kitörésétől való aggodalom. 

"Mit kíván a magyar nemzet? Problémák és remények Magyarországon 2023-ban" innen letölthető. 

Szerzők: Bíró-Nagy András - Molnár Kristóf - Szászi Áron - Varga Attila

A tanulmány a Friedrich-Ebert-Stiftung Budapest támogatásával készült. 



Vissza

Magunkról

A Policy Solutions egy budapesti székhelyű politikai elemző és tanácsadó intézet, amely elkötelezett a demokrácia, a szolidaritás, az esélyteremtés, a fenntarthatóság és az európai integráció iránt. Munkánk fókuszában a magyar és az európai uniós politikai folyamatok értelmezése áll. Kiemelt kutatási területeink közé tartozik a demokrácia minőségének vizsgálata, az euroszkepticizmus, a populizmus és a szélsőjobboldal mozgatórugóinak elemzése, valamint a választáskutatás. 

Tovább

Facebook

Kövess minket Facebook-on!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel a Policy Solutions hírlevelére!