logo

Hírek

2023-11-15

EU-s kutatásaink eredményei két rangos nemzetközi tudományos folyóiratban jelentek meg

A Magyarország európai integrációjával foglalkozó kutatásaink eredményei 2023-ban a Parliamentary Affairs és az East European Politics and Societies c. tudományos folyóiratokban is megjelentek.
EU-s kutatásaink eredményei két rangos nemzetközi tudományos folyóiratban jelentek meg

1. Megjelent Bíró-Nagy András és Szászi Áron „Perceptions of the European Union’s Policy Impact: Europeanisation of Public Attitudes in Hungary” című tanulmánya az „East European Politics and Societies” című folyóiratban.

E tanulmány feltérképezi a magyar társadalom tudását és preferenciáit az Európai Unió közpolitikai hatásáról. Az eredmények megerősítik, hogy a kormánypártiság és a jobboldali öndefiníció negatív hatással van az integráció további mélyítéséről alkotott véleményekre. Azon szakterületeken, amelyeken Magyarország uniós csatlakozása óta tényszerűen a legnagyobb arányban vannak jelen az európai eredetű jogszabályok, az EU befolyásának támogatottsága is magasabb. A tanulmány rámutat arra is, hogy az integráció további mélyítésének komoly korlátai lehetnek a magyar társadalomban, és erős bázisa van a nemzeti szuverenitás politikájának. A hatásköri kérdésekben tapasztalható megosztottság azt jelzi előre, hogy az EU jövőjével kapcsolatos viták is polarizálhatják a jövőben a magyar közvéleményt.

2. Megjelent Bíró-Nagy András és Buzogány Áron „Beyond Institutional Adaptation: Legislative Europeanisation and Parliamentary Attention to the EU in the Hungarian Parliament” című tanulmánya a „Parliamentary Affairs” című folyóiratban.

Egyre nagyobb a tudományos érdeklődés az EU jogalkotási tevékenységre és a parlamenti magatartásra gyakorolt hatása iránt. E tanulmány ehhez a kutatási tematikához járul hozzá azzal, hogy az európaizációnak Magyarország nemzeti parlamentjére gyakorolt hatását vizsgálja. A 2004 és 2018 közötti, EU-barát és euroszkeptikus parlamenti többséggel fémjelzett időszakok összehasonlítása azt mutatja, hogy az EU-val kapcsolatos kormányzati attitűdök nem tükröződnek a parlamenti törvényalkotásban, és hogy a parlamenti figyelmet elsősorban a szakpolitikai terület európaizációs szintje befolyásolja. A kutatás eredményei azt jelzik, hogy érdemes különbséget tenni a retorikai euroszkepticizmus és az euroszkeptikus jogalkotás között.



Vissza

Magunkról

A Policy Solutions egy budapesti székhelyű politikai elemző és tanácsadó intézet, amely elkötelezett a demokrácia, a szolidaritás, az esélyteremtés, a fenntarthatóság és az európai integráció iránt. Munkánk fókuszában a magyar és az európai uniós politikai folyamatok értelmezése áll. Kiemelt kutatási területeink közé tartozik a demokrácia minőségének vizsgálata, az euroszkepticizmus, a populizmus és a szélsőjobboldal mozgatórugóinak elemzése, valamint a választáskutatás. 

Tovább

Facebook

Kövess minket Facebook-on!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel a Policy Solutions hírlevelére!