logo

Hírek

2015-05-14

Elindítottuk a "Törvénygyártókat", a Magyar Országgyűlés munkáját figyelő portált

„Törvénygyártók” néven indult el a Magyar Országgyűlés munkáját vizsgáló új honlap. A Policy Solutions politikai elemző intézet által létrehozott portálon a 2006 óta elfogadott összes törvény minden fontos adata megtalálható látványos, grafikus formában.
Elindítottuk a "Törvénygyártókat", a Magyar Országgyűlés munkáját figyelő portált

„Törvénygyártók” néven indult el a Magyar Országgyűlés munkáját vizsgáló új honlap. A Policy Solutions politikai elemző intézet által létrehozott portálon a 2006 óta elfogadott összes törvény minden fontos adata megtalálható látványos, grafikus formában. A honlap segítségével képet kaphatnak az érdeklődők arról, hogy volt-e idejük a képviselőknek tanulmányozni az egyes törvényjavaslatokat, vagy valóban „törvénygyárrá” alak ult át a Parlament.


Az elmúlt években sokan kritizálták a magyar törvényhozást amiatt, hogy a Parlament valóságos törvénygyárrá alakult át, sokkal nagyobb ütemben ontva magából a törvényeket, mint a korábbi ciklusok demokratikusan megválasztott magyar törvényhozó testületei. A Policy Solutions politikai elemző intézet legújabb kezdeményezésével, a Törvénygyártók.hu létrehozásával azt vizsgálja, hogy jogos-e ez a kritika, vagy a Parlament továbbra is valódi szakmai- és vitafórumként funkcionál. Az elemző intézet arra volt kíváncsi, hogy a 2006 óta eltelt parlamenti ciklusokban volt-e elég idejük a képviselőknek alaposan foglalkozni a mindannyiunk életét alapvetően befolyásoló törvényekkel, vagy csupán egy törvénygyárrá változott a Magyar Országgyűlés.

A Törvénygyártók.hu oldalon egy egyedülálló keresőrendszer segítségével a 2006 óta elfogadott összes törvényjavaslat kutathatóvá és elemezhetővé válik. A Policy Solutions a 2006 utáni összes törvénynek készített egy áttekinthető, látványos adatlapot, melynek révén bárki informálódhat a törvények minden fontos részletéről, támogatottságáról, életútjáról, elfogadásának körülményeiről.

A Törvénygyártók.hu folyamatosan figyelemmel kíséri és dokumentálja a jelenlegi parlamenti ciklus során tárgyalt törvényjavaslatokat is, melyekről az érdeklődők egy riasztórendszerre való feliratkozással azonnal informálódhatnak.

Mindezek mellett a Törvénygyártók.hu elemzések és infógrafikák révén mutatja be a Gyurcsány-, a Bajnai-, valamint az Orbán-kormányok alatti törvényhozási gyakorlatot, rávilágítva az adott ciklus képviselői munkájának alaposságára vagy visszásságaira.

A Törvénygyártók a www.torvenygyartok.hu linken érhető el.

A kutatást a Nyílt Társadalom Alapítvány támogatta. 



Vissza

Magunkról

A Policy Solutions egy budapesti székhelyű politikai elemző és tanácsadó intézet, amely elkötelezett a demokrácia, a szolidaritás, az esélyteremtés, a fenntarthatóság és az európai integráció iránt. Munkánk fókuszában a magyar és az európai uniós politikai folyamatok értelmezése áll. Kiemelt kutatási területeink közé tartozik a demokrácia minőségének vizsgálata, az euroszkepticizmus, a populizmus és a szélsőjobboldal mozgatórugóinak elemzése, valamint a választáskutatás. 

Tovább

Facebook

Kövess minket Facebook-on!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel a Policy Solutions hírlevelére!