logo

Hírek

2015-07-06

Politikai Osztálylétszám - kutatás és fotókiállítás

A Policy Solutions egyedülálló kutatást végzett a magyarországi szavazói csoportok életmódjáról, és ezt egy tanulmány és egy kiállítás keretében mutatta be a nyilvánosságnak.
Politikai Osztálylétszám - kutatás és fotókiállítás

A Policy Solutions egyedülálló kutatást végzett a magyarországi szavazói csoportok életmódjáról, és ezt egy tanulmány és egy kiállítás keretében mutatta be a nyilvánosságnak. 

Alaptézisünk az volt, hogy az elmúlt évtizedekben az európai társadalmakban felbomlottak a hagyományos társadalmi osztályok. Régebben ezek a társadalmi csoportok többé-kevésbé homogén kulturális jegyeket mutattak, hasonló érteket vallottak, ugyanazokhoz a szervezetekhez csatlakoztak és azonos életstílust követtek. Számos társadalmi és gazdasági trend eredményeképpen azonban mára ez az osztálytársadalom apró mozaikokra tört. Magyarországon ennyire tiszta formában soha nem létezett ez az osztálytársadalom, de a társadalmi széttöredezettség hazánkban is egyre tisztábban látszik.

A mai napig nem született azonban olyan empirikus adatokra támaszkodó társadalmi fotóriport, amely kifejezetten annak bemutatását célozza, hogy milyen társadalmi, kulturális és értékrendbeli dimenziók mentén tagolódnak a jellegzetes választói csoportok. A Policy Solutions projektje ezt a hiányosságot igyekezett pótolni.

A Policy Solutions a GfK Piackutató 2014 tavaszi nagymintás közvélemény-kutatásaira támaszkodva készített empirikus elemzést, hogy ez alapján a szociofotók vizuális erején keresztül, egy fotókiállítás keretében minél több nagyjából homogén magyar szavazói csoportot bemutasson. A kutatások alapján összesen 20 társadalmi csoportot tudtunk megkülönböztetni, a kiállításra készült fényképek ezeknek a választói csoportoknak egy-egy tipikus képviselőjét ábrázolják. Ez a 20 csoport természetesen nem fedi le a társadalom egészét, de jó közelítést ad arra vonatkozóan, hogy milyen szubkultúrákból áll a magyar társadalom, és ezen szubkultúráknak milyen a politikai értékrendje. A pártválasztók és nem szavazók csoportjait bemutató fotókiállításon szemléletesen láthatóvá vált nem csak az, hogy kik is valójában az egyes pártok tipikus szavazói, hanem az is, hogy miben különbözik leginkább a jellegzetes szavazói csoportok demográfiai, szociális helyzete. A szociográfiai igényű fényképeket a számos nemzetközi díjjal elismert Stiller Ákos fotóriporter készítette a Policy Solutions elemzésének megállapításai alapján.

Meggyőződésünk, hogy a fotókiállításon keresztül a szélesebb közönség – szó szerint is – képet kaphatott a jellegzetes magyarországi társadalmi csoportokról, ezáltal a politikát csak távolról követők is könnyen megérthetik a különböző pártok tipikus szavazói csoportjai közötti társadalmi különbségeket és hasonlóságokat.

A Politikai Osztálylétszám tanulmány ide kattintva érhető el. 

A fényképekből készült galéria a HVG oldalán érhető el, ide kattintva. 



Vissza

Magunkról

A Policy Solutions egy budapesti székhelyű politikai elemző és tanácsadó intézet, amely elkötelezett a demokrácia, a szolidaritás, az esélyteremtés, a fenntarthatóság és az európai integráció iránt. Munkánk fókuszában a magyar és az európai uniós politikai folyamatok értelmezése áll. Kiemelt kutatási területeink közé tartozik a demokrácia minőségének vizsgálata, az euroszkepticizmus, a populizmus és a szélsőjobboldal mozgatórugóinak elemzése, valamint a választáskutatás. 

Tovább

Facebook

Kövess minket Facebook-on!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel a Policy Solutions hírlevelére!